13/10/2023

3 strategické fantasy/sci-fi hry

Minulý rok pred Vianocami som napísala článok o piatich spoločenských hrách, ktoré by sa mohli páčiť (nielen) deťom. Pretože spoločenské hry zbožňujem, hrám ich vždy, keď je to možné a rada skúšam nové hry (ktoré odpovedajú mojej inteligenčnej úrovni), chcela by som sa s vami podeliť aj o ďalšie svoje tipy vo viacerých článkoch. Hry sa vždy pokúsim rozdeliť do špecifickejších kategórií – napríklad v tomto príspevku bude reč o troch strategických fantasy/sci-fi hrách.

Hneď na úvod uvádzam jedno dôležité upozornenie – nie som odborník na spoločenské hry ani herné techniky, v terminológii sa nijak zvlášť nevyznám a neviem hry zhodnotiť objektívne, preto na ne ani neponúkam recenzie. Ide vyslovene o moje tipy na hry, ktoré som si mala možnosť vyskúšať a ktoré by niekoho z vás mohli zaujať.

 

1. OBLUDÁRIUM

Počet hráčov:
2 – 5
Odporúčaný vek: 10+
Hrací čas: 45 min
CZ Vydavateľ: MindOK
Rok vydania: 2019

V kartovej hre Obludárium sa stávate majiteľom cirkusu, do ktorého sa snažíte uloviť čo najexotickejšie stvorenia, aby ste mohli usporiadať to najlepšie predstavenie a stať sa víťazom hry.

Na začiatku každého kola dostanú všetci hráči svoj balíček kariet, z ktorých si jednu vyberú a buď ju hneď zahrajú, alebo si ju odložia na neskôr. Následne posunú tento balíček hráčovi po svojej pravici, resp. ľavici, a znovu si vyberú jednu kartu zo susedovho balíčka (tomuto sa hovorí draftovanie). Kolo trvá, dokiaľ sa hráčom neminú karty v balíčkoch. Medzi kartami sú okrem oblúd, ktoré majú rozličné hodnoty, aj krajiny, do ktorých jednotlivé stvorenia patria, karty udalostí či personálu, ktorými získavate výhody počas hry, a tajné úlohy, ktorých splnenie vám zabezpečí bonusové body. Vaším cieľom je mať po štyroch sezónach (kolách) cirkus s najväčším počtom bodov.

Obludárium sme si hneď obľúbili a rovno aj zakúpili. Hoci tu hrá veľkú rolu náhoda (neovplyvníte, aké karty na vás počas draftovania zostanú a v poslednej sezóne sa môže stať, že sú vám všetky zbytočné), musíte uvažovať nad tým, ktoré karty sa vám najviac hodia, ktorým dáte prednosť pred inými či ktoré by ste radšej nedopriali protivníkom. Karty oblúd a krajín majú navyše nádherné ilustrácie. Pokiaľ sa vám (tak ako nám) budú časom zdať štyri sezóny málo, môžete použiť všetkých sedem dostupných sezón (pri bežnej hre si na začiatku náhodne vylosujete štyri z nich) – hracie karty vám na to vystačia pri hre troch hráčov, pri štyroch to bude na tesno. Odporúčaným vekom si však nie som istá – desaťročná neter síce pochopila pravidlá, ale strategizovanie jej zatiaľ príliš nejde.

Nám sa Obludárium hrá najlepšie pri troch hráčoch. Keď sme boli štyria, častejšie sa nám balíčky pomotali a nesedeli nám počty kariet. Pri dvoch hráčoch sa pravidlá hry trošku menia a je to o čosi menšia zábava. Hra nemá žiadne ďalšie rozšírenia.



 

2. SVĚT DIVŮ

Počet hráčov:
1 – 5
Odporúčaný vek: 14+
Hrací čas: 45-60 min
CZ Vydavateľ: TLAMA games
Rok vydania: 2019

Svět divů je draftovacia budovateľská hra, v ktorej sa ocitnete na čele impéria, ktoré sa snažíte rozvíjať stavaním budov a získavaním nových surovín a technológií. Vaším cieľom je naplánovať si svoj rozvoj tak, aby ste prekonali súperov a postavili lepšie a mocnejšie impérium.

Aj v tejto hre dostávajú hráči na začiatku každého kola svoj vlastný balíček kariet, z ktorého si musia jednu uložiť pred seba a zvyšok poslať susediacemu hráčovi. Až po skončení draftovania sa hráči rozhodujú, ktoré zo svojich budov sa pokúsia postaviť a ktoré recyklujú výmenou za prostriedky na stavbu budov. Úspešne postavené budovy produkujú hráčovi potrebný materiál na ďalšiu výstavbu. Vyhráva ten hráč, ktorý po štyroch kolách získa najviac bodov.

Táto hra je rozhodne vhodnejšia pre starších a trpezlivejších hráčov. Musíte si svoje kroky plánovať veľmi dopredu, ideálne ešte vo fáze draftovania, aby ste postavili tie správne budovy, ktoré vám budú produkovať tie správne suroviny potrebné na stavbu ďalších budov. V prvých kolách môžete mať dojem, že nič postaviť nedokážete a až neskôr, keď už máte nazbieraný dostatok materiálu, sa rozbehnete. Za výhodu určite považujem možnosť hrať hru sólo, takže na ňu nepotrebujete žiadneho ochotného spoločníka, ale nemala som možnosť vyskúšať si túto variantu.

Hra má k dispozícii dve české rozšírenia – Pohodlí & úpadekVálka nebo mír. V angličtine existuje ešte tretie rozšírenie – It's a Wonderful World: Corruption & Ascension.





3. UNMATCHED: SOUBOJ V MLZE

Počet hráčov:
2 – 4
Odporúčaný vek: 10+
Hrací čas: 30+ min
CZ Vydavateľ: Albi
Rok vydania: 2020

Unmatched: Soubojv mlze je svižná kartová hra, v ktorej medzi sebou o víťazstvo bojujú štyria nezvyčajní súperi – Neviditeľný muž, Drakula, Jekyll a Hyde alebo Sherlock Holmes.

Hráči si na začiatku hry vyberú svojho hrdinu, pričom každý má k dispozícii vlastný jedinečný balíček kariet a unikátne schopnosti. Figúrkou hrdinu (alebo jeho pomocníkmi, ak ich hrdina má) sa pohybujú po hracej doske rozdelenej na viacero oblastí, pričom útočiť môžu iba na susedné políčko (za predpokladu, že hrdina nemá schopnosť útočiť aj na diaľku). Vo svojom ťahu môže hráč vykonať dve z troch dostupných akcií – potiahnuť si kartu a pohnúť sa na doske, zahrať kartu pasce alebo zaútočiť na protihráča, pričom ten sa útoku bráni vlastnými kartami. Každý hrdina má odlišný počet životov a hráč, ktorý sa na svojom počítadle dostane na nulu ako prvý, prehráva.

Hra Unmatched: Souboj v mlze nemá k dispozícii rozšírenia ako také, skôr rôzne varianty, ktorých hrdinov medzi sebou môžete kombinovať. V češtine vyšlo aj Unmatched:Robin Hood vs. Big footUnmatched: Souboj legend, kde sú hrdinami Medúza, Kráľ Artuš, Alica a Sindibád. V angličtine sú dostupné ešte štyri ďalšie varianty. Je to celkom zábavná hra, určite vhodná pre partiu kamarátov.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára